Д-р Михаил Илиев: Гуна инжекционен колаген връща елитните футболисти бързо на терена

Д-р Михаил Илиев. Спортна медицинаПреди повече от седмица започна пролетният полусезон на футболния шампионат България 2014/2015 година. Това бе повод да се срещнем с д-р Михаил Илиев, легендарен футболен лекар, специалист в областта на спортната травматология и патология. Д-р Михаил Илиев завършва Медицинска академия през 1977 г. Като лекар на футболен отбор започва работа през 1980-а в Спартак (Пл). През 1982 г. се премества в Славия, където е лекар на отбора в продължение на 10 години. От 1993 до 1996 г. работи в Левски (три пъти шампион и носител на Купата на България). От 1996 до 2000 г., а след това от 2002 година отново е лекар на националния тим (в екипа на Световното първенство 1998 г. Франция и Европейско първенство 2004г. Португалия.)

Михаил Илиев се оттегля се през юни 2012-а и приема поканата на ПФК Левски за две години. Има частен медицински център на ул.”Здраве” 25. Според д-р Илиев 30 до 50 процента от спортните травми във футбола са мускулни разтежения. Той бърза да отбележи, че често самотравмирането се оказва проблемът, пред който са изправени футболистите. „Това може да се дължи на недостатъчна подготовка от страна на играча, на лошо проведени тренировки или дори на неподходящ терен.” Резултатът е разкъсване на бицепс фемурис – тоест на задния бедрен мускул. По-тежката и трудно лечима травма, която би могла да извади играч от отбора за дълго време е тази на предния бедрен мускул.

„Преди години подобни спортни травми изискваха отстраняване на играча за близо месец. За един футболист от класа това е много дълъг период. Президентът на отбора иска играчът да е в игра, треньорът го иска на терен, за да бележи резултати, а половинката му настоява за нова екскурзия, кола или бижута, а той не е готов”, спомня си футболният лекар.

guna therapyЕдин от вариантите, които д-р Илиев и нeговите колеги от школата на знаменития проф. д-р Димитър Шойлев прилагат при лечението на мускулни разтежения, е използването на гуна инжекционен колаген. Целта е на мястото на травмата да се вкара колагенът, произведен от италианската компания GUNA S.p.a. Апликацията не е трудна. Ампулните форми са 13 на брой за всяка анатомична област. Д-р Илиев се спира на тези, които се прилагат при мускулните разтежения. Тези травми не са характерни само за футболистите. Получават се и при скиори и сноубордисти, при тенисисти и любители на скейтборда.

„Голяма част от нашите пациенти са тези, които работят с лоша стойка за много часове. Това са компютърните специалисти. Те са ни любимите пациенти, защото масово всички от ранна възраст, поради неправилна стойка и многочасов стоеж по определен начин променят цялата конструкция на гръбначния стълб. За тях има специални комбинации от ампули: мускул-гуна, лумбар-гуна за пояса и нек-гуна за врата. Резултатът е много добър, според нашите наблюдения” – казва в заключение специалистът.

При мускулно-сухожилния проблем се прилага един вид гуна инжекционен колаген. Когато има превалиране на неврологична симптоматика, проблемът се третира с гуна неврал. При болки в шията и кръста се комбинират мускулен, нек и невралгичен гуна инжекционен колаген. Д-р Илиев бърза да предупреди, че най-важното за ефективното лечение е сериозността на пациента. Лечението с италианския гуна инжекционен колаген не е от въздействащите светкавично подходи. Според диагнозата на специалиста може да се наложи пет, седем или дори десет манипулации, които се прилагат при определен времеви режим. „Това е едно разумно лечение, като резултат и цена.” – казва Михаил Илиев. По неговите думи е важно да се отбележи, че гуна инжекционен колаген е извън всякакво подозрение, що се отнася до допинг наказания.

„Това е много важно, тъй като някои от системите на лечение изискват много внимателно боравене с медикаменти, именно поради тази причина – твърди д-р Илиев и допълва че, проф. Леонело Милани е човекът, който ни запозна с тази методика, за да видим как процесът на лечение с гуна инжекционен колаген влияе на елитния спортист. Получихме съответните сертификати и работим много добре с Интелект Фарма, които предлагат този продукт на пазара” – обобщава Илиев.

На въпроса с какво може да бъде заменено нинжекционното лечение и има ли то същия ефект, д-р Илиев отговаря: „Тук въпросът опира до опита на съответния специалист, натрупан при прилагането на различните подходи и форми на лечение. Преодоляването на болката и възвръщането на движението чрез използване на гуна инжекционен колаген е доста благоприятен като резултат и поносимост от страна на пациентите. Някои предпочитат да не е инжекционно. В такъв случай се прибягва до приложение на гуна-инжекционен колаген посредством метода гунафореза. Това е вид физиотерапевтична процудера чрез използването на апарата Гунафорезис. При този апарат има наслагване на две полета – електромагнитно и биофотонно. Биофотонните излъчвания за първи път са демонстрирани и доказани от Нобеловия лауреат за физика от 1984 г., италианският професор Карло Рубия. Полученото при наслагването поле дава възможност за голяма дълбочина на проникване на специалния колаген, водещо до висок процент на абсорбация на лечебния продукт. Така че дали ще е приложен инжекционно или посредством Гунафореза, гуна-колагенът ще постигне максимален ефект върху колагеновата структура. Целта, която преследваме при инжектирането с гуна колаген, е да избегнем срастването. Другата цел е да съкратим срока на възстановяване. При тях са вложени много пари и е желателно да няма повторение на травма в същия участък, както и да се завърнат на терена колкото се може по-скоро” – предупреждава д-р Илиев и подкрепя думите си с пример от дългогодишната си практика:

„Последните години в Левски имах случай с футболиста Даниел Димов, който играе вече в чужбина. Изтървахме последния мач със Славия, защото той не игра в него. Неговото мускулно разтежение лекувах с гуна инжкеционен колаген. Толкова бързо се върна във форма, че треньорите се учудиха. Гуна лечението ни помага в този определен сегмент, в който ние работим. Днес този подход се прилага във всички елитни футболни клубове. Неслучайно Испанската федерация по Спортна медицина включи в своя „Консенсус  за парентерално (инжекционно) лечение в спорта” този нов прецизен метод за лечение на ставно-мускулна и невралгична патология, който днес е неизменна част при лечението на футболистите от Примера Дивисион. Въпреки това, лечението далеч не е запазено само за елитни пациенти. Що се отнася до колагеновите таблети за перорален прием, д-р Илиев е скептичен:

„Таблетните форми не достигат целево до таргетната анатомична област, която лекуваме, за разлика от гуна инжекционния колаген”. Подробности за Гуна инжекционен колаген всеки може да прочете в списание „Медицина и спорт”, на което д-р Михаил Илиев е отговорен редактор, както и на сайта www.guna.bg.

 

Може би ще искате да узнаете повече и за ...